Съвети за начинаещи гълъбовъди:

             Прочети за да нямаш проблеми по-нататък !!!

Първо трябва да си зададем няколко въпроса:

1.Колко време може да отделите за  спорта?

2.Колко можем да си позволим да инвестираме?
 
3.Има ли някакви ограничения за отглеждане на Гълъби  във вашия район? 

4.Ще имат ли  съседите ви претенции?/Все пак започнахме да налагаме някакви Европейски правила/
   а/ Ако те се оплачат пред властите, бихте могли да имате проблеми.

Сега аз ще ви помогна да си отговорите на въпросите:

Това е един много важен момент, който трябва да вземете под внимание,  семейството  (ако имате такова) Да не остане то на заден план че може да ви създаде дискомфорт в заниманието! Ако можете да го  включите в отглеждането на Гълъбите още  по-добре. Така може да сте сигурни че когато ви се наложи да отсъствате за ден или повече  ще имате професионален гледач който да ви замести.
 
Ако искате да  състезавате вашите гълъби на регулярна програма ще трябва да се присъедините към местния клуб. Има начини на състезания без да се присъединяте към клуба, като например въвеждане птици в специални състезания. Наричат ги Дерби състезания Гълъбодруми. Всички птици се състезават за едно таванско помещение . 

 Но също така не забравяйте, че всичко трябва да бъде възможно най-просто, но не и просто!  Бих могъл да добавя, че във всички неща има нещо  загадъчно. Така трябва да си проектирате и изградите Помещенията че да са лесни за обслужване както през лятото така и през зимата която в  Българие е около 6 месеца.

1.Най-бързият път към успеха, а също и най-скъп, е да се купуват доказани птици. Те трябва да бъдат птици, които са постоянно произвеждани от победителите и от своя страна са от доказани Гълъбовъди. Може да имате възможност да купуват тези птици директно от Гълъбовъда  на разумна цена, но повече от вероятно е че  ще  платите голяма цена за  тези птици.Ето какво трябва да гледате ако купувате такива гълъби. Да са били на челни позиции  в състезания с голям брой птици 1000-2000птици конкурентни? 

2.Вторият метод е да се купи потомство от доказан Гълъбовъд  и да се размножават от този състав. Този метод не е съвсем прост като първия но  най-вероятно ще ви отведе към успеха. Внимателно да се  проверят документите на Гълъбовъдите за да се види какво точно си купувате.

3.Метод номер три е да се купи на разумна цена състав от едни успешни птици  и  да се работи по  подобряване на качеството с помощта на добро отглеждане и системата за подбор. Този метод ще отнеме повече време, преди да видите резултати, но това е може би най-интересния и удовлетворителен  начин за изграждането на вашия собствен отбор . Вие ще трябва  да имате търпение, но ако продължите внимателно успехът ще дойде. 
Някои любители ползват за развъждане доказани гълъби , но не участват пряко в състезателната програма. Те тестват своите птици от вписването им в дербито Гълъбодрума (т.е. надбягване с едно помещение). Състезанията от вашия Гълъбарник отнемат доста време и можете да избегнете това, като се концентрира върху участията в дербита . 

4.Има и друг метод който се практикува от някои  любителите и това е да купуват млади птици всяка година,и да участват с тях на състезания както на клубно ниво така и на дербито. След края на състезателния сезон тези гълъби най често биват продавани. . Обаче този метод пропуска разплод и изграждането на вашето собствено  семейство, което за мен е най-интересният аспект на този спорт. 

Надявам се да съм ви бил полезен и не забравяйте, когато човек има желание за нещо той винаги намира начин да го осъществи. Написаното по горе е само методика как и кой вариант да изберете за вас самите решавате вие.Това е само теорията а какво ще покаже практиката и как ще се развият нещата никой не  може да ви го гарантира.

Селекция

 

Най-ценните птици в Гълъбарника не са само тези които се състезават. След като птица показва добри резултати  като състезател не трябва да я рискуваме до край във всички състезания. Птицата може да продължи да печели, но може и да я загубим.А тази птица може да бъде основата за  бъдещи състезатели. Понякога чувам от любителите поговорка "всичко в моя гълъбарник трябва да лети ".Умният любител не си хаби гълъбите той ги опазва.

Много  лесно може да подържате добри гълъби във вашия гълъбарник.За целта трябва на есен когато приключат състезанията да подберете само 20% от най-добрите екземпляри и тези които са били постоянни.Но това трябва да го направите веднага след края на състезателния сезон иначе рискувате да мине време да забравите кои са били по слабите и така има вероятност да останат и за другата година.
С подбора който сте направили намалявате шансовете да имате слаби и не успели гълъби а и си спестявате доста излишни разходи за Храни,Медикаменти,Ваксини които не са никък малко.
 Една от основните характеристики на една добра система за разплод е подходяща за съхранение на документацията. Държа обширна документация и това отнема много време но без добри записи рискувате много. Запомнете! Не трябва да разчитате само на паметта си.

Трябва да имате добри записи на всички поколения от един чифт, а не само на успешния опит. Ако от една двойка имате два доказали се гълъба от 12 това не значи че двойката е добра.Трябва сами да си подбирате гълъбите и да си направите сами селекцията така ще се увеличи и интереса ви към този спорт.

                        УСПЕХ  на  ВСИЧКИ !!!