Екоцид - С

Екосид С е идеалният препарат за дезинфекция на гълъбарника и инвентара в него.Препарата унищожава бактерии,гъбички и вируси.Лесен за използване - пакетчето от 50 грама се разтваря във 5 литра гореща вода и с готовият разтвор се дезинфекцира подът,стените,кацалки мътилки и друго оборудване.Изчаква се да изсъхне (обикновено 1-2 часа) и птиците могат да се върнат обратно.По време на работа с препарата и препоръчително да се използват ръкавици.Една опаковка (5 литра готов разтвор ) е достатъчна за обработка на 15 кв. метра - норма 300 милилитра/кв.метър.

Пандекс

Пандекс 1%-ов инжекционен разтвор за говеда, овце, кози и свине.

Активна съставка:

Ивермектин 10 мг/мл. Бледо-жълт разтвор.

Показания:

Говеда: стомашно-чревни и белодробни нематодози (остертагиози, хемонхози, трихостронгилидози, коопериози, парафилариози, езофагостомози, буностомози, нематодирози, диктиокаулози); при очни нематодози (телазиоза); при инвазия с инсекти и акари (въшки, пасищни кърлежи); при псороптесова, саркоптесова и хориоптесова краста; при хиподермоза.

Овце и кози: стомашно-чревни и белодробни нематодози (остертагиози, хемонхози, трихостронгилидози, коопериози, езофагостомози, стронгилоидози, хаберциози, трихурози, гайгериози, диктиокаулози); при инвазия с инсекти и акари (въшки, мелофаги, пасищни кърлежи, крастни кърлежи, саркоптесови и хориоптесови); при естроза.

Свине: при нематодози (аскаридоза, стронгилоидоза, хиостронгилидоза, метастронгилидоза, езофагостомоза), при инвазия с въшки и при саркоптесова краста.

Противопоказания:

Лекарственият продукт е противопоказан за кучета от породите Коли, Шелти и Бобтейл и за костенурки. Да не се прилага при животни в лактационен период, чието мляко е предназначено за човешка консумация.

Неблагоприятни ефекти:

Преходен дискомфорт може да се наблюдава при някои говеда след подкожно прилагане. Често се наблюдава подуване на меките тъкани на мястото на инжектиране, като реакцията отшумява без да се налага лечение.

Прицелни видове животни:

Говеда, овце, кози и свине.

Дозировка и начин на прилагане:

Начин на приложение: За подкожно прилагане. Да не се прилага мускулно или венозно!

Карентен срок:

За месо и вътрешности: Говеда: 49 дни; Овце, Кози и Свине: 14 дни.

Мляко: Да не се прилага при лактиращи животни, чието мляко е предназначено за човешка консумация.

Специални предпазни мерси при съхранение:

Да се съхранява на места, недостъпни за деца! Да се пази от пряка слънчева светлина.

Специални предупреждения за употреба при животни:

Ивермектинът не се понася добре от всички неприцелни видове животни. Има случаи на непоносимост с фатален изход от порода Коли и Бобтейл, както и при някои морски костенурки/костенурки.

Специални предупреждения за лицата, прилагащи продукта при животните:

При прилагане на продукта да не се яде, пие или пуши. След прилагане ръцете да се измият добре.  В случай на изливане на продукта или контакт с кожата, поразените места се почистват със спирт, след което се измиват обилно с вода.

Употреба по време на бременност, лактация или яйценосене:

Лабораторните изследвания при мишки, плъхове, зайци и кучета не показват никакви данни за тератогенност и токсичност за майчиния организъм. Да не се прилага при бременни юници 60 дни преди отелване.

Пандекс може да се прилага при крави по всяко време от лактацията при условие, че млякото не е предназначено за човешка консумация.  Да не се прилага при млекодойни крави по време на лактационния период или по време на сухия период, когато млякото е предназначено за консумация от човека.

Взаимодействие с други лекарствени форми и други форми на взаимодействие:

Не са известни.

Предозиране (симптоми, първа помощ, антидоти):

Ако се предозира при говеда може да се наблюдава атаксия, депресия и безпокойство. При свинете, симптомите наблюдавани при предозиране са летаргия, атаксия, тремор, мидриаза.

Несъвместимости:

Няма.

Duowin

Състав : Перметрин 40гр,Пирипроксифен 0.3гр.
Показания : При кучета-за профилактика и лечение при инвазия с бълхи,кърлежи,и други паразити чуствителни към перметрин и пирипрокси фен.Срещу бълхи-предпазава от опаразитяване 2 месеца,срещу кърлежи предпазва от опаразитяване 4 седмици.
Противопоказания : Да не се прилага при котки,кърмещи кучета и кучета по малки от 2 месеца.
Препарата се прилага непосредствено върху кожата по продължение на гръбната линия,от основата на опашката до врата.

Промектин

Ivermectin 10 mg За лечение на гастроинтестинални и белодробни нематодози, ларви, въшки, псороптозни и саркоптозни кърлежи. По лекарско предписание!

Едри преживни и овце

PROMECTINE е предназначен за ефективно лечение на гастроинтестинални и белодробни нематодози, ларви, въшки, псороптозни и саркоптозни кърлежи.

 • Гастроинтестинални паразити: всички видове със стопанско значение (възрастни и инхибирани форми)
 • Белодробни паразити: Dictyocaulus viviparus (възрастни)
 • Други нематоди: Thelazia spp. (възрастни) и Parafilaria bovicola (възрастни)
 • Ларви (трите паразитни стадия): Dermatobia hominis и Hypoderma spp.
 • Въшки Linognathus vituli,Haematopinus eurysternus и Solenopotes capillatus
 • Кърлежи Psoroptes ovis (sin.P.communis var.bovis), Sarcoptes scabiei var.bovis и Ornithodoros savignyi

Инжектирането на PROMECTINE спомага за контрол на следните бълхи, въшки и кърлежи: Damalinia bovis, Boophilus microplus, B. decoloratus, Chorioptes bovis.

Свине

PROMECTINE е предназначен за ефективно лечение на гастроинтестинални, бъбречни и белодробни нематодози, въшки и крастни кърлежи.

 • Гастроинтестинални паразити: Ascaris suum, Hyostrongulus rubidus, Oesophagostomum spp., Strongyloides ransomi (възрастни), Trichuris suis (възрастни).
 • Бъбречни паразити: Stephanurus dentatus (възрастни и L4).
 • Белодробни паразити: Metastrongylus spp. (възрастни).
 • Въшки: Haematopinus suis.
 • Крастни кърлежи: Sarcoptes scabiei var. suis

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Ивермектините не се понасят добре от някои видове животни за които тези продукти не са разрешени за употреба (няколко случaя на непоносимост са били установени при кучета -английски овчарски, като изхода е бил смърт, което важи и за подобни породи и кръстоски). Да не се използва в случаи на известна свръхчувствителност към активната субстанция.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА ЖИВОТНИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН

Да не се прилага при лактиращи женски, продуциращи мляко за консумация от човека или 2 месеца преди раждането.

Продуктът не е предназначен за венозно или мускулно приложение. При работа с продукта е необходимо използването на стерилно оборудване и дезинфекциране на мястото на инжектиране, чрез прилагането на подходящ дезинфектант за да се минимизира риска от възникване на клостридиални инфекции в мястото на инжектиране. В случай на инфекция, животните трябва да бъдат третирани с подходящ антибиотик. Препоръчва се преди животните да бъдат лекувани, предварително да бъдат ваксинирани срещу тези инфекции.

Трябва да се избягва контакта между третираните и нетретираните животни и между неинфектираните животни най-малко 7 дни след посленото третиране.

Продуктът е ефективен за всички фази на ларвите при едрите преживни. Най-ефективен резултат дава третирането, възможно най-бързо преди края на сезонa на мухите. Унищожаването на хиподермните ларви в периода, когато те са в жизненоважни зони, може да доведе до нежелана реакция гостоприемник-паразит. Унищожаването на Hypoderma lineatum, когато се намират в тъканите около хранопровода, може да доведе до саливация и подуване. Унищожаването на Hypoderma bovis, когато са във вертебралния канал може да доведе до смущения и парализи. Едрите прживни трябва да бъдат третирани преди или след края на тези фази на паразитите.

КАРЕНТЕН СРОК                            

Едри преживни и овце.

Месо - 39 дни.

Мляко - Да не се прилага при лактиращи ЖИВОТНИ

Свине: Месо - 29 дни.

Фунголон

Фунголон е лекарство отпускащо се по лекарско преписание. Фунголон се използва за лечението на инфекции. Фунголон може да доведе до появата на кожни обриви.

ДЕЙСТВИЕ

Фунголон е перорален широкоспектърен синтетичен антимикотичен агент, който спира превръщането на ланостерола на гъбната клетка в. мембранен липид ергостерол. В резултат на това увеличава пропускливостта на клетъчната мембрана и потиска растежа и размножаването.Резистентност спрямо Фунголон се наблюдава много рядко.

ПОКАЗАНИЯ

• Криптококова болест, в т. ч. криптококов менингит инфекции с различна локализация (белодробна, кожна); при пациенти с нормална имунна система, както и при заразени с вируса на СПИН, с органна трансплантация и други причини за имунна супресия. Прилага се и като подържаща терапия за предотвратяване на рецидив при криптококова болест при пациенти със СПИН.

* Системна кандидоза, вкл. кандидемия, дисеминирана кандидоза, или други форми на инвазивна кандида-инфекция - кандидозни перитонити, ендокардити, инфекции на очите, белодробни и уроинфекции; при пациенти със злокачествени заболявания, получавали цитотоксична и имуносупресивна терапия при болни, при които съществуват други предразполагащи фактори за кандидозни инфекции.

• Кандидоза на лигавиците - орофарингеална, езофагиална кандидоза, неинвазивна бронхопулмонална кандидоза, кандидурия, кожнолигавична и хронична атрофична (за пациенти със зъбни протези), при пациенти с нормални защитни сили и имунокомпрометирани болни; за предотвратяване на рецидиви от орофарингеална кандидоза при пациенти със СПИН.

• Генитална кандидоза - остра и рекурентна вагинална кандидоза, както и за профилактика на рецидивите (три и повече епизода в годината); кандидозен баланит.

• Профилактика на микотични инфекции при пациенти със злокачествени заболявания, предразположени към такива инфекции вследствие на цитотоксична химиотерапия или лъчелечение.

• Дерматомикози, включително tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, tinea versicolor, tinea unguium (онихомикози); кожна кандидоза.

• Дълбоки ендемични микози - при имунокимпрометирани пациенти, кокцидоидомикоза, паракокдидоидомикоза, споротрихоза и хистоплазмоза.

ИНФОРМАЦИЯ. НЕОБХОДИМА ПРЕДИ УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Фунголон е противопоказан при болни със свръхчувствителност спрямо Флуконазол или други други азоли, ши към някои помощни вещества, включени в лекарствената форма.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Пациенти, получаващи обриви по време на лечение с Фунголон, трябва да бъдат наблюдавани внимателно и при прогресиране на кожните промени лечението с продукта трябва да бъде преустановено.

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

При едновременно приемане на Фунголон и перорални сулфанилурейни продукти трябва да се следи концентрацията на глюкозата в кръвта и ако е необходимо да се коригират дозите на антидиабетните средства.При едновременно приемане на Фунголон с антикоагуланти от кумаринов тип е необходимо да се следи внимателно протромбиновото време поради опасност от удължаването му.При едновременно приемане на циклоспорин и Фунголон е възможно повишаване на серумната концентрация на циклоспорин.Не се допуска комбинирането на продукта със цизаприд поради висок риск от тежки нарушения на сърдечния ритъм.Да се има предвид, че метаболизмът на Фунголон се повишава при едновременното му приемане срифампицин, което налага повишаване на дозата му. При едновременното приемане с циметидин серумната концентрация на Фунголон се понижава, а с хидрохлортиазид се повишава.Едновременното прилагане на Фунголон с уорфарин води до удължаване на протромбиновото време. Фунголон повишава времето на полуживот на теофилин, толбутамин ,зидовудин и фенитоин, което налага наблюдение по време на комбинираното им приложение.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ПРИ СПЕЦИАЛНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ

Независимо, че Фунголон рядко се свързва с хепатотоксичност, пациенти, които показват абнормни тестове на чернодробните функции по време на лечение с Фунголон, трябва да бъдат изследвани за сериозни чернодробни увреждания. Лечението трябва да бъде прекъснато ако има симптоми за развитие на чернодробни заболявания, които могат да бъдат свързани с него.

ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ БРЕМЕННИ И В ПЕРИОДА НА КЪРМЕНЕ

Употребата по време на бременност и кърмене не се препоръчва, освен по изрично предписание на лекуващия лекар.Фунголон се екскретира в майчиното мляко в концентрации, близки до плазмените и поради това при наложителна за майката употреба кърменето трябва временно да се спре.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Фунголон не повлиява способността за шофиране или да работа с машини.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

По лекарско предписание!Възрастни

• Криптококова болест, в т. ч. криптококов менингит - 400 mg първия ден и след това 200-400 mg дневно; обичайната продължителност на лечението е 6-8 седмици при менингит; за предотвратяване на рецидиви при пациенти със СПИН -200 mg дневно. '

• Системна кандидоза - 400 mg първия ден, последвано от 200 mg веднъж дневно. Лечението продължава минимум 4 седмици и най-малко 2 седмици след изчезване на симптомите.

• Кандидоза на лигавиците - обичайна доза 50-100 mg дневно в продължение на 7-14 дни; при кандидоза на устната кухина с улцерации се прилага 50 mg в продължение на 14 дни; при орофарингеална и езофагеална кандидоза препоръчваната доза Фунголон е 200 mg първия ден еднократно и по 100 mg дневно в следващите дни. Клинично оздравяване се получава обикновено за няколко дни, но лечението трябва да продължи най-малко 2 седмици за предотвратяване на рецидив. Могат да се прилагат и дози до 400 mg по преценка на лекаря. Лечението на езофагеалната кандидоза трябва да продължи минимум 3 седмици и най-малко 2 седмици след изчезване на симптомите; за предотвратяване на рецидиви при пациенти със СПИН - 150 mg седмично;

• Генитална кандидоза ~ еднократно 150 mg; с оглед избягване на рецидив- 150 mg веднъж месечно, обикновено в продължение на 4-12 месеца при кандидозен баланит - еднократно 150 mg; о Профилактика на микотични инфекции при някои групи пациенти - 50-400 mg дневно; лечението трябва да започне няколко дни преди очаквана неутропения и да продължи 7 дни след като броя на неутрофилите достигне 1000 клетки на mm3 или повече;

• Дерматомикози (Tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris) и при кожни инфекции, причинени от С. albicans се прилагат 150 mg веднъж седмично или 50 mg веднъж дневно. При Tinea versicolor препоръчваната доза е 50 mg веднъж дневно или 300 mg веднъж седмично. Продължителността на лечението е 2-4 седмици. При онихомикози на ръцете и краката - 150 mg веднъж седмично в продължение на 6-12 месеца.• Ендемични дълбоки микози - 200-400 mg дневно в продължение на 2 години; 11-24 месеца при кокцидоидомикоза, 2-17 месеца при паракокцидоидомикоза, 1-16 месеца при спороткрихоза и 3-17 месеца при хистоплазмоза.

Деца

Лекуващият лекар определя дали лекарствената форма е подходяща за деца и може ли да се приложи съобразно посочените дози.Fungolon се прилага еднократно дневно. Препоръчваната доза при кандидозна инфекция на лигавигщте е 3 mg/kg/ дневно. Доза от 6 mg/kg се прилага първия ден. За лечение на системни кандизози и инфекции, причинени от криптококус - 6-12 mg/kg/дневно. За предотвратяване на гъбични инфекции при пациенти с увреден имунен отговор - 3-12 mg/kg/дневно в зависимост от степента на неутропения.

Деца под 4 години

Екскрецията' на продукта при кърмачета е бавна. За първите 2 седмици след раждането дозата при тях е като при по-големи деца, но на 72 часов интервал. През третата и четвърта седмица след раждането дозата се прилага на 48 часа.При деца с хронична бъбречна недостатъчност дозата трябва да се съобрази с креатининовия клирънс.Пациенти в напреднала възраст:

Ако няма нарушения в креатининовия клирънс се ползуват обикновените дози описани за възрастни.Дозиране при болни с увредена бъбречна функцияПри болни с увредена бъбречна функция се прилага начална доза от 50 mg до 400 mg Фунголон. След тази натоварваща доза дневната доза се определя от лекуващия лекар в зависимост от показателите на бъбречната функция.

ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ

В случай на предозиране се прилагат симптоматично лечение и стомашни промивки. Фунголон се отделя главно чрез урината; засиленото диуретично действие увеличава скоростта на елиминиране. Тричасова хемодиализа намалява нивата в плазмата с приблизително 50 %.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Приложен в доза 150 mg, Фунголон се понася обикновено много добре.

Могат да се наблюдават нежелани лекарствени реакции от страна на гастроинтестиналния тракт - коремна болка, диария, гадене и повръщане . По време на лечение с Фунголон могат да се появят леко изразени и преходнипокачвания на стойностите на чернодробните ензими. Много рядко се отчитат и по- тежки отклонения на чернодробните проби, особено при болни с нарушена чернодробна функция, при които се налага наблюдение.Повишени стойности на серумните трансаминази се наблюдават най-често при едновременно прилагане на Фунголон с хепатотоксични продукти като рифампицин, фенитоин, изониазид, валпроева киселина или перорални сулфонилурейни антидиабетични продукти.

• централната нервна система - много рядко могат да се наблюдават главоболие и припадъци.

• кръвотворната система - левкопения, тромбоцитопения.

СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява при температура под 25°С. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ

3 (три) годиниДа не се употребява след изтичане срока на годност, указан на опаковката!